Iriscopie (in opleiding)

Wat is iriscopie?

Iriscopie wordt ook wel oogdiagnostiek of irisdiagnostiek genoemd, letterlijk betekent het 'studie van de iris'. Het is een diagnosestelling waarbij je de iris en sclera van het paard bestudeerd om informatie te krijgen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van het paard.

De organen geven signalen af aan de hersenen via de nervus vagnus (hoofdzenuw), daarna gaat dit naar de iris. Zodra er een storing is wordt dit zichtbaar in de iris door middel van verkleuringen of een veranderde vezel structuur. Het zichtbaar worden van een storing is afhankelijk van de mate en de hoeveelheid pijn.

Bij een gezond lichaam vertoont de iris een egaal en regelmatig beeld.

Ook zijn emotionele klachten en chakra's waar te nemen in de iris, tijdens veel behandelingen wordt het emotionele stuk vergeten. Een paard wat verdriet ervaart zal hiervoor behandelt moeten worden, de emotie verdriet staat in verbinding met de nieren. Indien je enkel de nieren gaat behandelen zal je tijdelijk verbetering merken, pas zodra het verdriet behandelt wordt zullen de klachten niet meer terugkomen.

Wanneer iriscopie?

- Als algemene check om zo vroegtijdig een disbalans op te sporen.

- Bij klachten waar nog geen oorzaak voor gevonden is.

- Om te kijken welke behandelmethode (osteopathie, cranio sacraal, guasha, etc) het beste bij het paard past op dat moment.